Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2007

Με διαφορετικές οπτικές γωνίες

'Ολοι μιλάμε/μιλάνε για την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πλανήτη μας, για το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών που έχουν -και στο εγγύς μέλλον ακόμη περισσότερο- ως αποτέλεσμα, τεράστιες φυσικές καταστροφές και απειλούν με εξαφάνιση μεγάλου μέρους της χλωρίδας και πανίδας. Αυτό το πρόβλημα οδήγησε στις διαπραγματεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές που διεξήχθησαν στο Μπαλί από τις 3 έως τις 14 Δεκεμβρίου με την παρέμβαση υπουργών από όλο τον κόσμο.

Στη συνδιάσκεψη αυτή αναθεωρήθηκαν οι στόχοι που έθεσε το Κιότο διότι θεωρήθηκαν ανεπαρκείς και τέθηκαν αργοπορημένα. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία παρά τις προσπάθειες των κρατών να τις μειώσουν. Η ραγδαία αύξηση των εκπομπών θερμοκηπίου οφείλεται στη χρήση πετρελαίου και φυσικού αέριου, στην αποψίλωση των δασών και στις εσφαλμένες γεωργικές πρακτικές. Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας στον πλανήτη πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής απειλεί τον κόσμο με επικίνδυνες κλιματικές αλλαγές.

Τελικά, μετά από πολλές διαβουλεύσεις, διαφωνίες, απειλές αποχωρήσεων, επετεύχθη συμβιβασμός στο «παρά πέντε» από τους εκπροσώπους των χωρών που μετείχαν στη Διάσκεψη του Μπαλί για το κλίμα. Οι «180»χώρες -μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ- αποφάσισαν να υιοθετήσουν έναν «Οδικό Χάρτη», ο οποίος περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις δύο ετών με στόχο μία νέα Συνθήκη το 2009.

Και διερωτώμαι: Αφού αναγνωρίζουν όλοι ότι υπάρχει πρόβλημα και είναι κοινό, γιατί διαφωνούν; Μήπως είναι θέμα αντίληψης; Σ' αυτό το ερώτημα προσπαθούμε να απαντήσουμε στο παρακάτω ...ρεπορτάζ!

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ....


ΟΙ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΚΕΙΘΕΝ...

    ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ-ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ...

  1. Κιτρινιστής (..οπορτουνιστής ΜΜΕς): πίσω από αυτά τα φουγάρα και την αιθάλη, μου μυρίζει σκάνδαλο και δη ...ροζ σκάνδαλο.

  2. Αλτρουιστής (...σύζυγος-μάνα-οικιακά): πόσο σκέφτομαι και λυπάμαι αυτούς που ζουν εδώ, κυρίως τα μικρά παιδιά.

  3. Πεσιμιστής (συνήθως αναλφάβητη, γυναίκα του χωριού): ούιιιι. Πίσω από την καπνιά βλέπω να ξεπροβάλει το πρόσωπο του ...Αντίχριστου.

  4. Πραγματικιστής (ιδιοκτήτης-καλλιεργητής της περιοχής): εγώ δεν βλέπω ότι περιοχή μας έχει πρόβλημα. Φέρτε μου ένα...θύμα για να με πείσετε.

  5. Καπιταλιστής (ο λεφτάς): για να καλυτερέψει η κατάσταση προτείνω το εργοστάσιο να δοθεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

  6. Ακτιβιστής (νέος θερμόαιμος -πιθανόν ανήκει στην ΚΝΕ): πάμε να σκαρφαλώσουμε στις καμινάδες και να κρεμάσουμε πανώ κατά της ρύπανσης.

  7. Μαζοχιστής (ο καθένας από μας): εγώ λέω να ανέβω στις καμινάδες και να πάρω μιά ...τζούρα, καλό θα μου κάνει,

  8. Φιλοτομαριστής (ή...μικροαστή κολωνακιώτισσα): ευτυχώς που μικρός μου Λάκης μένει μακριά από 'δω..

  9. Διεθνιστής (νέος, ολίγον γιάπις -πιθανόν ανήκει στο ΣΥΝ): πρέπει να αναδείξουμε το πρόβλημα της περιοχής και να το κοινοποιήσουμε σε διεθνή φόρουμ και οργανισμούς.


ΚΟΥΙΖ: εσείς σε ποιά κατηγορία από αυτές;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...