Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Το top10 των μεγαλύτερων φυσικών καταστροφών του 2007

Το 2007 ζει τις τελευταίες του ώρες και συνηθίζεται να κάνουμε διάφορους ...απολογισμούς για τη χρονιά που πέρασε -κάτι σαν επικήδειο. 'Ετσι κι εγώ σκέφτηκα να καταγράψω το top10 των μεγαλύτερων φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στον πλανήτη. Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την τεράστια βοήθεια που μου παρείχε το διαδίκτυο και ιδιαίτερα το ΤΙΜΕΣ, το οποίο θερμά ευχαριστώ.

Περιττό να σας πω ότι σ' αυτό το top10, εξέχουσα θέση έχει και η Ελλάδα μας. 'Ετσι ξεκινάμε...

Κυκλώνας στο Μπαγκλαντές

'Οταν ο κυκλώνας Sidr έπληξε το νότιο Μπανγκλαντές –με πληθυσμιακή πυκνότητα 2639 άνθρωποι ανά τετρ. μίλι- στις 15 Νοέμβριου, ο απολογισμός ήταν τρομακτικός: οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 1.000 και πάνω από μισό εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η καταστροφή αυτή για το Μπαγκλαντές, δεν ήταν τίποτα σε σχέση με τον κυκλώνα που το 1991 σκότωσε πάνω από 140.000 άτομα.

Ξηρασία στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ

Η κατάφυτη Georgia και άλλες γειτονικές πολιτείες υποφέρουν λόγω της χειρότερης ξηράς περιόδου που είναι καταγραμμένη στην ιστορία τους. Τα αποθέματα νερού της πόλης της Ατλάντας ήταν για μόλις τρεις μήνες. Καθώς η ξηρασία επιδεινώθηκε, αποτέλεσε το έναυσμα για μια δυσάρεστη νομική μάχη μεταξύ της Φλώριδας, της Georgia και της Αλαμπάμα για τον περιορισμό της παροχής νερού. Το συμπέρασμα λόγω της ξηρασίας του 2007 θα μπορούσε να είναι αυτό: Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το νερό και όχι η ενέργεια ή το πετρέλαιο, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει τελικά την αμερικανική αύξηση.

Πλημμύρες στο Μεξικό

Ογκώδεις πλημμύρες χτύπησαν τις νότιες μεξικάνικες πολιτείες Tabasco και Chiapas στα τέλη Οκτωβρίου αφήνοντας τεράστιες εκτάσεις γης κάτω από τα νερά -εκτιμάται ότι το 80% του Tabasco ήταν κάτω από το νερό- και τουλάχιστον ένα εκατομμύριο κάτοικοι επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες. «Αυτή είναι μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία της χώρας μας», ανέφερε ο μεξικάνικος Πρόεδρος.

Τυφώνας Felix

Ο τυφώνας Felix, της κατηγορίας 5 -η υψηλότερη δυνατή κατηγορία- χτύπησε στη Νικαράγουα στις 4 Σεπτεμβρίου, με ανέμους που κινήθηκαν με ταχύτητες έως και 160 mph. Η καταιγίδα έπληξε, επίσης, την Ονδούρα και νησιά της Καραϊβικής. Συνολικά 101 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις παράκτιες κοινότητες της Νικαράγουας. Το ευτύχημα είναι ότι ο Felix έπληξε σε μεγάλο βαθμό δασικές εκτάσεις, γεγονός που άμβλυνε τη δύναμη του άνεμου.
Ινδονησιακό ηφαίστειο λάσπης

Ένα κακώς οργανωμένο πρόγραμμα γεώτρησης φυσικού αερίου είχε σαν αποτέλεσμα την εκτός έλεγχου ροής της λάσπης κοντά στην ινδονησιακή πόλη της Surabaya. Το αποτέλεσμα ήταν, η λάσπη να διαρρεύσει στην επιφάνεια και σκάει μέσα από το έδαφος, σε μια σειρά geysers. Έως τον Οκτώβριο η λάσπη έρεε σε ποσοστό περίπου 170.000 κυβικά πόδια την ημερησίως, καταβυθίζοντας γειτονικά χωριά και εργοστάσια, και άφησε πάνω από 10.000 ανθρώπους άστεγους.

Πλημμύρες στην Νότια Ασία

Μια σειρά αφύσικων μουσώνων δημιουργεί βροχές στη βόρεια Ινδία, Νεπάλ, το Μπουτάν και το Μπαγκλαντές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέχρι μέσα Αυγούστου περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την περιοχή είχαν εκτοπιστεί, και περισσότεροι από 2.000 θα πέθαιναν στις πλημμύρες. Οι ζημίες υπολογίστηκαν για να είναι τουλάχιστον 120 εκατομμύρια δολάρια.

Πλημμύρες στην Βόρεια Κορέα

Τον Αύγουστο, ευρείας κλίμακας πλημμύρες ταλαιπώρησαν το νότιο τμήμα της χώρας. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν και οι ζημιές ήταν εκτεταμένες. Ακόμα χειρότερα ήταν η καταστροφή του καλλιεργήσιμου εδάφους της χώρας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκτιμά ότι 450.000 τόνοι της παραγωγής σιταριού χάθηκαν.

Σεισμός στο Περού

Σεισμός μεγέθους 8,0 έπληξε την κεντρική ακτή της Νοτιάς Αμερικής στις 15 Αύγουστου, αφήνοντας περισσότερους από 500 νεκρούς και 1366 τραυματίες, ενώ πάνω από 50.000 σπίτια καταστράφηκαν. Μεγάλο μέρος από τις χειρότερες ζημίες σημειωθήκαν στην πόλη του Pisco, στο Περού, η όποια είχε καταστραφεί κατά 80% ενώ 430 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανω των 100 από αυτούς που σκοτώθηκαν προσευχόντουσαν σ’ ένα καθεδρικό ναό που είχε καταρρεύσει.

Δασικές Πυρκαγιές στην Ελλάδα

Θερμά κύματα καύσωνα, με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τα 105 ° F, και η παρατεταμένη ανομβρία μετέτρεψαν τη χωρά σε μια κόλαση. Οι χειρότερες πυρκαγιές σημειωθήκαν τον Αύγουστο στην Πελοπόννησο, την Αττική και Εύβοια αφήνοντας 70 νεκρούς. Συνολικά η πύρινη λαίλαπα έκαψε σχεδόν μισό εκατομμύριο στρέμματα.

Πλημμύρες στην Κίνα


Οι πλημμύρες είναι ένα συχνό και καταστροφικό γεγονός της ζωής στην υγρή νότια Κίνα, όπου ο δυνατός ποταμός Yangtze τακτικά πλημμυρίζει την άνοιξη. Τον Ιούνιο που μας πέρασς, οι ημέρες βροχόπτωσης οδήγησαν σε πλημμύρες και σε καθιζήσεις εδάφους σε όλη τη νότια Κίνα, συμπεριλαμβανομένης και της ακμάζουσας επαρχίας Guangdong. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και μισό εκατομμύριο αναγκάστηκαν να φύγουν τα σπίτια τους · η οικονομική ζημία υπολογίστηκε σε σχεδόν $400 εκατομμύρια δολάρια.
Θα συνεχίσουμε τον απολογισμό-επικήδειο του 2007 με άλλες αναφορές οσονούπω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...