Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Οι Κυπραίοι ψήφισαν - οι Κοσσοβάροι απεφάσισαν - Οι Σκοπιανοί επιμένουν - Οι 'Ελληνες...


Οι κυπραίοι ψήφισαν και απεφάνθησαν. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι απών από το δεύτερο γύρο. Σεβαστή η άποψη των συμπατριωτών μου. Αυτοί μάλλον θα ξέρουν καλύτερα. Αναμένουμε το αποτέλεσμα της άλλης Κυριακής. Έτσι κι αλλιώς, κοινός ο στόχος και των τριών -ελπίζουμε- ήταν και είναι, η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος να δρομολογηθεί και πάλιν. Είθε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ειδάλλως ο ελληνισμός θα συρρικνωθεί και πάλιν.



Η Βουλή του Κοσσόβου κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου με τις ευλογίες των ΗΠΑ, παρά τις αντιδράσεις του Σέρβου πρωθυπουργού και της Ρωσίας. Η ρωσική πλευρά, μάλιστα, καταδίκασε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ενδεχομένως διενεργηθεί το βράδυ της Κυριακής. Όμως, τη Δευτέρα έρχεται η αναγνώριση της από ΗΠΑ και ευρωπαϊκές δυνάμεις. Οι πολιτικοί στην Αλβανία θεωρούν την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ιστορική στιγμή του αλβανικού έθνους… Η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν από τη Ρωσία και τον ΟΗΕ να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία τους.


Τα Σκόπια επιμένουν και πιέζουν, με τις ευλογίες των Η.Π.Α., την ελληνική κυβέρνηση. Η δε Αθήνα, έχοντας περιέλθει σε δύσκολη θέση, φαίνεται αποφασισμένη να απορρίψει τις προτάσεις του μεσολαβητή τωου Ο.Η.Ε. και να θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εφόσον αυτές οι προτάσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές. Γνωστόν είναι πως οι Η.Π.Α. θεωρούν εφικτή μια σύνθετη ονομασία για διεθνή χρήση μόνο, ενώ η Ελλάδα επιμένει η ονομασία αυτή να ισχύει και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων.

Κι εμείς, στην Ελλάδα, παρακολουθούμε (;) τις εξελίξεις αμήχανοι! 'Η μάλλον, ασχολούμαστε ακόμα με τα αγαπημένα μας θέματα, αυτά των διαφόρων σκανδάλων... ομφαλοσκοπώντας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...