Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2008

ΟΑΕΔ: Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ή μήπως Οργανισμός Εξυπηρέτησης Βουλευτών


Πρόσφατα επισκέφτηκα τον ΟΑΕΔ για μία αίτηση για τα περίφημα και αμαρτωλά(;) Προγράμματα Aπόκτησης Eργασιακής Eμπειρίας (stage). Βρήκα κάποιο γνωστό μου ο οποίος εργάζεται στον ΟΑΕΔ να τον ρωτήσω σχετικά με τις αιτήσεις αυτές κτλ και ο άνθρωπος, ειλικρινέστατος μου εξήγησε τα παρακάτω: «Μην περιμένεις αδίκως την προώθηση της αίτησης σου. Οι υπηρεσίες μας δεν ασχολούνται με αυτές καθόσον τις σχετικές επιλογές-εγκρίσεις τις δίνουν οι βουλευτές. Αν θες να γίνει κάτι, πέρνα από το γραφείο του βουλευτή σου, άφησε τα σχετικά (φωτοτυπία ταυτότητας και ότι άλλο σου ζητήσουν) και φύγε. Αν θελήσει, όπου θελήσει και όταν θελήσει θα σε τακτοποιήσει αυτός και μόνον. Εμείς υπακούμε εκείνων κελεύσματα». Έτσι απλά όπως σας τα περιγράφω. Έφυγα μισοαπογοητευμένος, μιας και δεν γνωρίζω και δεν έχω επαφές με βουλευτές της περιφέρειας στην οποίαν διαμένω (στις επόμενες εκλογές μάλλον πρέπει να …ξανοιχτώ). Επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και για την επιλογή σε προγράμματα stage διάβασα τα εξής διαφωτιστικά: «Η επιλογή των ανέργων νέων από τα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και η τοποθέτηση αυτών σε θέσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στις Υπηρεσίες ….., θα γίνει μέσω της διαδικασίας της εξατομικευμένης παρέμβασης και της συνεκτίμησης του Ατομικού Σχεδίου Δράσης». Αίτηση να συμπληρώσω δε βρήκα. Οπότε το πήρα απόφαση, δεν πρόκειται να γίνει κάτι σχετικά με το θέμα μου και τα παράτησα.


Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τις μεταθέσεις των …φαντάρων. Οι βουλευτές αποφασίζουν ποιος, που και αν θα πρέπει να πάρει μετάθεση ο τάδε ή ο δείνα φαντάρος. Οι στρατιωτικοί εκτελούν διαταγές πολιτικών. Και αφήστε περί μορίων και υποχρεωτικής θητείας στην παραμεθόριο και …τρίχες κατσαρές. Ο βουλευτής θα τα κανονίσει αυτά.


Τα ίδια συνέβαιναν και με τις μεταγραφές φοιτητών μέχρι που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τον υιό Τσιτουρίδη και κάπου οι πρυτανικές αρχές έβαλαν φρένο (ή τουλάχιστον έτσι θέλω να πιστεύω…).σ’ αυτή την κατηφόρα.


Φίλος και συνάδελφος μου εκμυστηρεύτηκε ότι προκειμένου να προσληφθεί ο γιος του (απόφοιτος σχολής μάρκετινγκ) σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων ως πωλητής, αποτάθηκε σε γνωστό του βουλευτή της περιφέρειας στην οποίαν εβρίσκετο η αντιπροσωπεία. Τα ίδια είχαν πει –στο συνάδελφό μου αυτόν- σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού σε σουπερμάρκετ ή μεγάλα πολυκαταστήματα ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών που πρόσφατα λειτούργησαν στην πόλη του.


Στην αρχή δεν τα πολυπίστεψα, αφού σκέφτηκα τι όφελος θα είχε ένας επιχειρηματίας να προσλάβει προσωπικό μέσω …βουλευτή. Όταν το ξεκαθάρισα στο μυαλό μου, καταστάλαξα στο εξής συμπέρασμα: προφανώς ο βουλευτής αποτείνεται σε επιχειρηματίες και τους ζητά να αναλαμβάνει αυτός ο ίδιος τις προσλήψεις προσωπικού που τους αφορά με αντάλλαγμα…. φαντάζομαι την τακτοποίηση εκ μέρους του βουλευτή, προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που ήθελε προκύψουν για τους επιχειρηματίες. Θα μου πείτε πως η φαντασία μου καλπάζει, αλλά για βρείτε μου εσείς καλύτερη δικαιολογία!


Τελικά, εκεί που πήγαινε το σύστημα των βουλευτών-βολευτών να αλλάξει, να καταργηθεί –αν ποτέ συνέβη αυτό- μάλλον ...ξαναπετιέται κι ανδρειώνεται ακόμα και στα πιο …απλά θέματα. Μας θέλουν να σερνόμαστε στα γραφεία τους, «πού βρίσκεται το γραφείο του κ.κ. βουλευτή …τάδε; Δεύτερη πόρτα ….έρποντας δεξιά». Το αλισβερίσι δε λέει να τελειώσει. Οσφυοκάμπτες και γλύφτες μας θέλουν τους έλληνες και όποιος τείνει να αντισταθεί τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι.
Οποία κατάντια αξιότιμοι εθνοπατέρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...