Κυριακή 16 Μαρτίου 2008

Μην τάξεις στο ...μάτι το Αχίλλειο

Το μάτι είναι ανικανοποίητο, αχόρταγο, ακόρεστο. Λένε πως αν θες να δώσεις το χέρι σου στο …μάτι για χειραψία, μη φοράς ρολόι Rolex με χρυσή αλυσίδα∙ καλύτερα ρολόι τσέπης, με αλυσίδα, για σιγουριά. Πού ξέρεις;
Υποσχέσου ένα λουλούδι στο …μάτι, αλλά μη του δείξεις το μπουκέτο∙ βάλτο καλύτερα σ’ ένα βάζο, κάπου πιο μακριά!
Δείξε στο μάτι έναν κήπο, όχι όμως αυλή με παρτεράκι, πηγαδάκι, λουλουδάκια. Όχι. Αν τα υποκοριστικά περίμεναν το μάτι για να …παντρευτούν, θα έμενα στα σίγουρα στο …ράφι. Γιατί το μάτι ερωτεύεται και παθιάζεται με τα υπερθετικά.


Σήμερα που η μέρα ήταν καταπληκτική, ξεκινήσαμε για μονοήμερη εκδρομή στο Αχίλλειο Πτελεού, ένα μέρος που επισκέφτηκα για πρώτη φορά το 1985 για διακοπές, και από τότε ξαναεπισκέφτηκα αρκετές φορές, κυρίως καλοκαίρια για μπάνιο. Ειδικά από πέρσι, αρκετές φορές μιας και συγγενείς μας απέκτησαν παραθεριστική κατοικία σε λόφο πάνω από το χωριό με ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ, ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ θέα. Φυσικά, πέραν από τους συγγενείς με εξοχικό, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το επισκεφτείτε. Δεν πρόκειται στη φάση αυτή, να σας δείξω φωτογραφίες, γιατί τότε το μάτι –όπως αναφέρω και πιο πάνω- δε θα χορτάσει. Και δε θέλω να σας αφήσω …αχόρταγους, απλώς θα κάνετε υπομονή να δείτε το σχετικό αφιέρωμα στο ιστολόγιό μου «Μακαρία η …Ελλάς», οσονούπω..
Ο πρώτος λόγος είναι πως το χωριό μπορεί να μη …λέει τίποτε σπουδαίο, αλλά η θέα είναι υπέροχη. Κόλποι, κολπίσκοι, χρώματα στη θάλασσα, κυματισμοί που αλλάζουν προσανατολισμό, το Τρίκερι απέναντι, το στενό που βλέπεις …Αιγαίο… Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια. Θα πρέπει ή να πάτε ή να περιμένετε…
Ένας δεύτερος λόγος για να επισκεφθείς το μέρος τούτο –και να διαμείνεις αν επιθυμείς- είναι το καταπληκτικό φαινόμενο, που κάθε μεσημέρι από τις 12 μέχρι τις 5 το απόγευμα, ένα ελαφρό αεράκι από τη θάλασσα θα σε δροσίζει …μακαρίως! Αν ρωτήσεις τους κατοίκους θα σου εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό (…το στενό που λέγαμε πιο πάνω…).
Ο τρίτος λόγος είναι πως η θάλασσα στο χωριό μπροστά δεν είναι για κολύμπι, ούτε παραλία υπάρχει παρά προκυμαία, αλλά 15 λεπτά νοτιοανατολικότερα προς την Εύβοια και το στενό που τη χωρίζει (απέναντι από τους Ωραιούς) είναι υπέροχη. Λίγο κρύα αλλά υπέροχη.
Ο τέταρτος λόγος είναι πως το καλοκαίρι υπάρχουν μικρά φεριμπόουτ που σε πηγαινοφέρνουν στη Σκιάθο πάμφθηνα, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές από το Βόλο.
Ο πέμπτος λόγος είναι…. ε, βρείτε τον μόνοι σας, αφού επισκεφτείτε το μέρος αυτό ή όταν επισκεφτείτε, διαδικτυακά, την ειδική αφιέρωσή μου. Πότε; Αχόρταγο δεν είπαμε πως είναι το μάτι; Γι’ αυτό μη βιάζεστε. Οσονούπω.
Καλή σας νύχτα και όπως είπαμε∙ μην υπόσχεστε στο μάτι. Απλά δίνετέ του να χορτάσει.

2 σχόλια:

maxforeigner είπε...

Φίλε Φώτο.. την περιοχή τη γνωρίζω. Είναι πράγματι θαυμάσια, ως θέα. Διότι για κολύμπι... ούτε συζήτηση. Η μόλυνση της θάλασσας από τα λιπάσματα, φάρμακα κλπ των ελαιώνων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Επίσης οι βροχές κατεβάζουν (εκτός από τα παραπάνω)πολύ χώμα. Έτσι ο βυθός είναι λασπώδης και γεμάτος φύκια για όλους τους λόγους που αναφέρω.

phlou...flis είπε...

@mike: και τώρα άρχισαν γραμμή και μικρά φέρρυ για Σκιάθο΄οπότε ας πολ/σιάσουμε το κακό!

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...