Κυριακή 30 Μαρτίου 2008

Οδός Λήδρας και ...τι σου κάνω μάνα μου

Διάβασα, Είδα, 'Ακουσα και 'Εγραψα: από τον Κυπριακό Τύπο


Πανηγυρικό άνοιγμα στη Λήδρας, σκηνικό πτώσης του τείχους του Βερολίνου θέλουν να στήσουν τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλοι για το άνοιγμα της οδού Λήδρας, σε μια προσπάθειά τους να περάσουν και άλλα «μηνύματα», πέραν από το τυπικό της δημιουργίας ενός ακόμα σημείου διέλευσης. Και ο στόχος αυτός είχε τεθεί από πλευράς ΟΗΕ πολύ πριν αρχίσουν οι εργασίες των τεχνικών συνεργείων. Μάλιστα ζήτησαν από τις δύο πλευρές ιδέες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στον χώρο (οι δύο ηγέτες να περπατήσουν κατά μήκος της Λήδρας, ή να συναντηθούν στο μέσο του δρόμου και να απελευθερώσουν από ένα λευκό περιστέρι). Από πλευράς κυπριακής κυβέρνησης εκφράστηκαν κάποιοι προβληματισμοί για τα «μηνύματα» που θα σταλούν μέσα από μια τέτοια διοργάνωση. Και όλ’ αυτά υπό τη στενή παρακολούθηση του τουρκικού κατοχικού στρατού αλλά και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ (κάτω φωτο).

Και είναι σίγουρο πως το «γεγονός» αυτό θα επισκιάσει τα όποια άλλα προβλήματα προκύψουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Η διάνοιξη της οδού θα παρουσιαστεί περίπου ότι βρέθηκε «η μισή λύση» του Κυπριακού.
Ακόμη και ο Αλβάρο ντε Σότο (γνωστός σε μας από τα σχέδια Ανάν), ο πάλαι ποτέ ειδικός σύμβουλος για την Κύπρο του πρώην γ.γ. ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σε άρθρο γνώμης στην International Herald Tribune με τίτλο “Another false dawn;» (άλλο ένα απατηλό ξεκίνημα;), διερωτάται γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι στη νέα προσπάθεια που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Τι άλλαξε ως προς το θέμα, αφού ο ένας ή ο άλλος ηγέτης είχε πάντα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει με καχυποψία την προσπάθεια άρσης της διχοτόμηση μέσα από κάποιο σχέδιο και να ακολουθήσει η στήριξη από Αθήνα ή Άγκυρα. Υπάρχει κάποια ένδειξη, αναρωτιέται, που να δείχνει πως η πλειοψηφία των Ε/κ άλλαξε γνώμη;

Υπαινικτικότατη η γελοιογραφία στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ -απ' όπου είναι δανεισμένες όλες οι φωτογραφίες- με τους παρεπιδημούντες παρά την Λήδρας να αναρωτιούνται:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...