Πέμπτη 8 Μαΐου 2008

Πώς ν' αγοράσουμε νέα όπλα; Μα, ...αλλάζοντας το δόγμα



Ιεράρχιση εξοπλιστικών προγραμμάτων ύψους 12 δις ευρώ και προεπιλογή ορισμένων σημαντικών οπλικών συστημάτων. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ανακοίνωσε την αλλαγή στο αμυντικό δόγμα της χώρας, καθώς επίσης και αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες προφανώς υπαγορεύονται από τη συμμετοχή της Ελλάδος στην Ατλαντική Συμμαχία. Το δόγμα της χώρας καθαρά γίνεται αμυντικό (1) , με στόχο να γίνει πλήρως αποτρεπτικό (2). "Πρέπει να έχουμε πολύ καλή άμυνα όταν δεχόμαστε μία επίθεση και αποτρεπτικό ότι έχουμε και αποτρεπτικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και ισχυρή διπλωματική θέση ώστε να μπορούμε να αποτρέψουμε αυτούς που θα σκεφθούν επιθετική κίνηση", δήλωσε ο Υπουργός. Τόνισε δε, ότι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσαρμοστούν οι ένοπλες δυνάμεις και τα οπλικά μας συστήματα και οι κανόνες που διέπουν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων προς την κατεύθυνση αυτή.
Πώς καταλαβαίνω εγώ αυτή την αλλαγή; Θέλουμε (ή Πρέπει ή Υποχρεούμαστε;) να αγοράσουμε στρατιωτικό εξοπλισμό και πρέπει να βρούμε τον τρόπο να το δικαιολογήσουμε και να το …πασάρουμε στους πολίτες. Γιατί; Έχουμε κάποιες υποχρεώσεις σε φίλους ή «φίλους». Με δυο λόγια, αυτό είναι το αποτέλεσμα της ενεργειακής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Ρωσία και της Γαλλικής στήριξης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων (διπλωματία εξοπλισμού).

Διαβάζω στα ΝΕΑ: Πόντους κερδίζει η Γαλλία στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας μετά τη στάση του κ. Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, εκτιμούν αρκετοί στην Αθήνα. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, το Παρίσι, η Ρώμη, η Μαδρίτη αλλά και το Βερολίνο, που την τελευταία στιγμή έκανε μικρή στροφή κατανοώντας την ελληνική θέση- ίσως να έχουν προβάδισμα σε κάποιες προμήθειες. Είναι αναμενόμενο η πρόθεση της κυβέρνησης για δρομολόγηση κάποιων από τα εξοπλιστικά προγράμματα εντός του 2008, να ενισχυθεί από την πίεση των υποστηρικτών της Αθήνας να εξαργυρώσουν τη στάση τους στο Βουκουρέστι. (...) Υποστηρίζεται ακόμη ότι το δέλεαρ των …δισ. ευρώ, που είναι η αξία της πρώτης ελληνικής εξοπλιστικής πίτας, και ο γαλλογερμανικός ανταγωνισμός επ’ αυτού, ήταν που τελικά οδήγησε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σ' αυτή τη «στροφή». Και όχι η προώθηση του γερμανογαλλικού άξονα, όπως λένε κάποιοι διπλωμάτες. Ο Νο2 της αμερικάνικης Πρεσβείας, παρενέβη και προειδοποίησε την ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας να ακολουθήσει διαφανείς διαδικασίες-διαγωνισμούς στα εξοπλιστικά ενώ παράγοντες που εκφράζουν αμερικανικά συμφέροντα υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις δεν μπορεί να λαμβάνονται με πολιτικά αλλά με οικονομοτεχνικά κριτήρια. Και αυτό διότι, οι ΗΠΑ έχουν στα χέρια τους πολλά …ατού, κυρίως στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Σκοπιανό. Κομβικής σημασίας θα είναι η επικείμενη επίσκεψη του κ. Σαρκοζί στην Αθήνα τον Μάιο.
Γενικότερα, οι μνηστήρες είναι πολλοί: για τα μαχητικά τον πρώτο λόγο έχει η Γαλλία, ενώ Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία (με το Eurofighter) ακολουθούν, ακόμη η Σουηδία, Ρωσία και ΗΠΑ. Στις φρεγάτες οι χώρες που ανταγωνίζονται είναι η Γερμανία, η Γαλλία (μαζί με την Ιταλία), η Ολλανδία και η Ισπανία- εδώ οι ΗΠΑ «παίζουν» με τον εξοπλισμό που φαίνεται να έχει περισσότερους πόντους να επιλεγεί αν προτιμηθεί γερμανική ή ισπανική λύση. Στα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, που έχουν προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία, ενδιαφέρεται τμήμα της Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας ΕΑDS, η Ιταλία και οι ΗΠΑ. Για το εκπαιδευτικό αεροσκάφος ανταγωνίζονται οι Ιταλοί, οι Βρετανοί, οι Αμερικανοί (μαζί με Κορεάτες) και οι Τσέχοι.

Με δυο λόγια, το φαγοπότι είναι μεγάλο, σε μια περίοδο που…

…η παγκόσμια –συνεπώς και η ελληνική- οικονομική κρίση είμαι μέγιστη,
…ο Αλμούνια δια της εαρινής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία μας τρίζει τα δόντια,
…η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,1% στο πρώτο τρίμηνο του 2007 (σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος),
…το 21% του ελληνικού πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας και μάλιστα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην παλαιά Ευρώπη των «15» (στοιχεία 10/2007)
…οι Έλληνες εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, με εξαίρεση την Πορτογαλία, είναι οι πιο κακοπληρωμένοι στην ευρωζώνη, ενώ στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται και οι αμοιβές των Ελλήνων εργαζομένων μερικής απασχόλησης που λαμβάνουν τις χαμηλότερες, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία, αμοιβές (όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που απέστειλε η Κομισιόν),
...το συνταξιοδοτικό σύστημα –η δημογραφική βόμβα που απειλεί τα θεμέλια του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης- είναι έτοιμο να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα οι προωθούμενες αλλαγές να είναι, επώδυνες,



(1) αμυντικός, αυτός που αντιστέκεται εναντίον επιτιθέμενου, που υπερασπίζεται κάτι
(2) αποτρεπτικός, αυτός που αποτρέπει, που δεν επιτρέπει να γίνει κάτι

Υ.Γ. Οι δύο φωτογραφίες είναι ...καρτ ποστάλ από την εισβολή στην Κύπρο, το 1974, τις οποίες εξέδωσαν οι Τούρκοι
Υ.Γ. Διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ την άποψη του Π. Μπουκαλα στο θέμα και την έκρινα ενδιαφέρουσα.

2 σχόλια:

Meropi είπε...

Γιατί έχω την εντύπωση ότι η συνεχής ανάγκη για όπλα είναι τεχνητή για να θησαυρίζουν μερικές βιομηχανίες όπλων;;;

phlou...flis είπε...

@meropi: Πραγματικότητα είναι και όχι εντύπωση

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...