Παρασκευή 23 Μαΐου 2008

Η διασταλτική και η συσταλτική ερμηνεία


Άκουσα από τον υπουργό παιδείας να μιλάει για τη «διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16 που επιτρέπει τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων..» και κατάλαβα πως, πάνω κάτω, αυτό σημαίνει να ερμηνεύεις ας πούμε ένα νόμο …τραβώντας τον δεξιά ή αριστερά (ανάλογα με τα πολιτικά σου «πιστεύω») και να το φέρνεις στα μέτρα σου. (Φυσικά στη μελέτη μου με βοήθησε το διαδίκτυο, και το γκουγκλ, ναναι καλά και τους ευχαριστώ). Αν λοιπόν, είναι σωστή η ερμηνεία του όρου, όπως την έχω περιγράψει, ας δούμε κάποιες εφαρμογές του.
Ο K. Mητσοτάκης διασταλτική ερμηνεία έδωσε πρόσφατα στην αποστασία του ’65 (αγνές προθέσεις είχε ο …δόλιος· αγγαρείαν έκανε, ποινήν εξέτιε). Αλλά κι ο ΥΠΕΧΩΔΕς, διασταλτική ερμηνεία χρησιμοποίησε για το πρωτόκολλο του Kιότο (δεν αποβληθήκαμε, για λίγο τεθήκαμε στην …αίθουσα αναμονής, μέχρι να τακτοποιήσουμε κάποιες ψιλοεκκρεμότητες). Ας δούμε κι άλλες μεθόδους-εφαρμογές της διασταλτικής ερμηνείας. Για παράδειγμα, αναρωτηθήκατε πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους; Μα με διασταλτική ερμηνεία για τη ...συντήρηση των αεροσκαφών τους (κάνουν και δεν κάνουν συντήρηση ή αν κάνουν …οπτικό έλεγχο εφαρμόζουν. Το «επιτρέπει» η νομοθεσία). Αλλά και στον καθορισμό της έννοιας του δάσους και της δασικής έκτασης, διασταλτική ερμηνεία χρησιμοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση (βάζουμε χρονικά όρια και έτσι δεν μας ενδιαφέρει αν πριν από 50 χρόνια ήταν ή όχι δάσος). Mε διασταλτική ερμηνεία της έννοιας της ακρίβειας προσπαθεί (;) η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κύμα ανατιμήσεων (δεν είναι ακριβό το ρύζι αν το συγκρίνεις με το παντεσπάνι, ούτε το το γάλα αν το συγκρίνεις με το ουίσκι), ενώ στη διασταλτική ερμηνεία των όρων δανειοδότησης βασίζεται ένα μεγάλο κομμάτι της κερδοφορίας του τραπεζικού τομέα (να σου δανείσω, αφού τα χρειάζεσαι, αλλά να μη βγάλω κι εγώ το κατιτίς μου για τα έξοδα και το ρίσκο που παίρνω;).Και στον αθλητισμό θα δούμε ανάλογες διασταλτικές …ερμηνείες. Φτάνει να πάμε πίσω, λίγο πριν τους ελληνικούς ολυμπιακούς, στην υπόθεση Kεντέρη–Θάνου (να, κάτι πήραμε, δε ξέραμε όμως τι και όταν ξεκινήσαμε να έρθουμε να σας το πούμε πέσαμε από τη μηχανή). Τιμωρούνται σιωπηρά και ...παραδίδονται στην αθλητική κοινωνία αμόλυντοι. Ακόμα και τα πέναλτι που αφειδώς …χορηγούνταν οι στον ΟΣΦΠ, με τη χρήση της διασταλτικής ερμηνείας των κανονισμών ποδοσφαίρου …χορηγούνταν από τους «κόκκινους» διαιτητές. Τώρα για την περίπτωση του πρωταθλήματος, δεν είμαι σίγουρος, μάλλον δικονομικό ήταν το θέμα. Μου φαίνεται πως με τη διασταλτική ερμηνεία του ΓΟΚ επιτρέπεται και η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, αλλά δεν είμαι και απόλυτα σίγουρος γι αυτό. Καλύτερα να ρωτήσετε τον ΥΠΕΧΩΔΕ· σίγουρα θα ξέρει.


Σίγουρα πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχει και η αντίθετη μέθοδος, αυτή της συσταλτικής ερμηνείας, και αν ναι, πού βρίσκει εφαρμογή. Μήπως, σ’ αυτήν οφείλεται και η συρρίκνωση του ανδρικού μορίου υπό συνθήκες ψύχους –μα τι λέω ο τρελός. Σίγουρα όμως, χάρη στη συσταλτική ερμηνεία αποφασίζονται και δίνονται οι …αυξήσεις στους μισθούς, σε αντίθεση με τις ανατιμήσεις των …πάντων. Δε γνωρίζω εκείνο το παλιό 0+0=4%, βάσει ποιας ερμηνείας δόθηκε. Καλύτερα να ρωτήσετε τον Επίτιμο;
Ελπίζω, με τα παραδείγματα που σας έδωσα να βοήθησα στην κατανόηση των όρων. Αν όχι, κάντε χρήση της διασταλτικής ερμηνείας και θα το καταλάβετε.

2 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Τόσες μέρες ανεβασμένη η φωτογραφία και δεν έχει πέσει το μπλογκ; Μπράβο ανοσία!

phlou...flis είπε...

@kitsosmitsos: είναι θέμα ...antivirus

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...