Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

Το δικαίωμα στη συμπλήρωση ή αύξηση του εισοδήματος


Καθόλα έντιμοι αστυνομικοί εργάζονται –εκτός ωραρίου- και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως φύλακες σε εταιρείες φύλαξης και προστασίας, για να συμπληρώσουν το πενιχρό τους εισόδημα.
Καθηγητές δημόσιων σχολείων, εκτός ωραρίου και με την άδεια της οικείας υπηρεσίας, προσφέρουν τις γνώσεις τους απασχολούμενοι σε άλλους δημόσιους φορείς και προγράμματα -ΠΔΣ, ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΚΕΚ κ.ά.- για να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Καθόλα έντιμοι εφοριακοί, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε επαγγελματίες, τηρώντας -άτυπα- τα λογιστικά βιβλία τους.
Γιατροί που υπηρετούν σε Δημόσια νοσοκομεία και δημόσια ιατρεία, διατηρούν καθόλου νόμιμα και ιδιωτικά ιατρεία, προσφέροντας τις υπηρεσίες στους ασθενείς-πελάτες τους, για να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Εργαζόμενοι στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, συμπληρώνουν τα εισοδήματά τους, από καθόλα νόμιμες πηγές, όπως ενοίκια, μερίσματα, μετοχές, αγοραπωλησίες κ.ά.
Δημοσιογράφοι οι οποίοι εργάζονται σε εφημερίδες, προσφέρουν ταυτόχρονα τις υπηρεσίες τους εργαζόμενο σε ραδιόφωνα ή τηλεοράσεις και άλλα έντυπα μέσα, για να συμπληρώσουν ή αυξήσουν το εισόδημά τους (και αντίστροφα).
Υπάλληλοι-τεχνίτες (ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί κ.ά.) οι οποίοι εργάζονται σε δημοτικές ή δημόσιες υπηρεσίες, εκτός ωραρίου -πολλές φορές και εντός- εργάζονται αναλαμβάνοντας ιδιωτικές δουλειές.
Καθόλα έντιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εκτός ωραρίου προσφέρουν τις εξειδικευμένες υπηρεσίες τους σε άλλους δημόσιους φορείς –ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΚΕΚ κ.ά.- με άδεια της υπηρεσίας τους, προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Εργαζόμενοι πάσης φύσεως, παράλληλα με την εργασία τους εξασκούν και το επάγγελμα του αγρότη, συμπληρώνοντας το εισόδημά τους.
Καθηγητές δημόσιων σχολείων, εκτός ωραρίου και υπηρεσίας, προσφέρουν τις γνώσεις τους σε μαθητές, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα, προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

Αφορμή γι’ αυτή την ανάρτηση πήρα από ένα δημοσίευμα από τη Μυτιλήνη με τίτλο «ΑΝΕ(ξε)ΛΕΓΚΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ» και με πρωταγωνιστές, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης με ειδικότητα... τα ιδιαίτερα μαθήματα, όπου είχαμε και παρεμβάσεις της υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (πρώην ΣΔΟΕ). (Όλο το δημοσίευμα ΕΔΩ).

Θα μπορούσα ίσως να αναφέρω κι άλλες περιπτώσεις εργαζόμενων οι οποίοι εργάζονται παράλληλα ή προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους, προκειμένου να συμπληρώσουν ή να αυξήσουν το εισόδημά τους, με νόμιμο ή μη νόμιμο τρόπο (φορολογικά), με άδεια ή χωρίς άδεια της υπηρεσίας τους. Το θέμα που θέλω να θίξω δεν είναι αυτό, της παράλληλης εργασίας, αλλά του ηθικού μέρους της πράξης –και δε μένω στη νομιμότητα της. Δικαιούνται να το πράξουν ή όχι; Και αν όχι, πώς μπορεί κανείς να συμπληρώσει ένα εισόδημα το οποίο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν είναι αρκετό για να επιβιώσει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανενός είδους κώλυμα, εφόσον και φορολογικά είναι εντάξει. Πρόβλημα τεράστιο και ηθικό θα ήταν αν «παρείχαν» αυτές τις υπηρεσίες , εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους ή την υπηρεσία τους. Και νομίζω πως αυτό που γράφω και εννοώ είναι απολύτως σαφές. Οι περιπτώσεις ανηθικότητας είναι καταδικαστέες, αξιόποινες και αξίζουν της αυστηρής εφαρμογής των νόμων. Χωρίς συζήτηση και χωρίς εκπτώσεις. Όπως για παράδειγμα και η περίπτωση των καθηγητών-ιδιαιτεράδων οι οποίοι …εκβιάζουν μαθητές και γονείς. Και να θυμήσω πως ανάλογες περιπτώσεις υπάρχουν παντού.

ΥΓ. Και πως να αναφερθούμε και στη γενιά των 700€ οι οποίοι εκτων πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε περισσότερες εργασίες προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.

2 σχόλια:

nickpet είπε...

μα σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το κράτος ΔΕ θέλει να μπλέξει με ανέργους και με εργαζομένους εκτός Δημοσίου.
Κλασσικό παράδειγμα τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Κ.Ε.Ε.) στα οποία προτιμούν εργαζομένους του Δημοσίου για εισηγητές, παρά τα άνεργα παιδιά ή της γενιάς των 700€. Και η λογική τους; "Πού να μπλέξεις τώρα με ΙΚΑ, Δώρα Πάσχα, Χριστουγένων, απολύσεις κ.λ.π. Ας πάρω έναν Δημόσιο υπάλληλο να μου κάνει τη δουλειά και να τελειώνω"

phlou...flis είπε...

@nickpet: ...και αυτό ίσως μας βολεύει

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...