Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

'Εγκλημα στον 'Ολυμπο-Σκότωσαν και τη 2η αρκούδα από τις 3 του βουνού

Διάβασα, Είδα, Ακουσα και 'Εγραψα: στον τοπικό Τύπο.


Καμιά φορά τα γεγονότα σε προλαβαίνουν ή δεν τα προλαβαίνεις. Ίσως ήδη να έχετε διαβάσει ή ακούσει για ένα...

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ. Σκότωσαν και τη 2η από τις 3 αρκούδες του βουνού
Ούτε οι 12 θεοί του Ολύμπου κατάφεραν να προστατέψουν από ασυνείδητους ανθρώπους την τελευταία αρκούδα που κατοικούσε στο βουνό και βρέθηκε νεκρή, πιθανότατα από δηλητηριασμένο δόλωμα ή όπλο. Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα, ομοσπονδιακός θηροφύλακας συνοδεία δασοφύλακα του δασαρχείου Ελασσόνας και κατόπιν συνεννόησης με την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, βρήκαν νεκρή μια αρκούδα μέσα σε ένα ρέμα. Η αρκούδα βρέθηκε σε κατάσταση που δείχνει ότι δεν κατέληξε από κάποιο φυσικό αίτιο καθώς το στόμα της ήταν ανοιχτό, ένδειξη πως είχε σπασμούς πριν πεθάνει ενώ δεν αποκλείονται κάποια τραύματα στο θώρακα από πυροβόλο όπλο. Αν και όλα δείχνουν ότι η αρκούδα θανατώθηκε είτε από δηλητηριασμένο δόλωμα είτε από πυρoβόλο όπλο, σήμερα το απόγευμα θα μεταβεί στην περιοχή η κτηνίατρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου της.
Σύμφωνα με την οργάνωση, η επαναποίκηση του Ολύμπου από την αρκούδα μετά από 60 χρόνια απουσίας ήταν ένα γεγονός που είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα όχι μόνον τους ειδικούς και τις ΜΚΟ αλλά και όλους όσους ασχολούνται με την προστασία και την διατήρηση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Η επαναποίκιση περιοχών, από ένα μεγάλο θηλαστικό όπως η αρκούδα, θεωρείται ένα απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, αλλά και μία διαδικασία που εξελίσσεται πολύ αργά. Ωστόσο, οι εποχικές ζημιές που προκαλούν οι αρκούδες σε μελίσσια, μικροκαλλιέργειες και κτηνοτροφικά ζώα αποτελούν και την πιθανότερη αιτία θανάτωσής τους, παρά το ισχύον καθεστώς αποζημιώσεων, χορήγησης -επιδότησης προληπτικών μέτρων καθώς και τις συστηματικές προσπάθειες ενημέρωσης των παραγωγών και των αρμόδιων αρχών.
Όπως εκτιμούν από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η ζωή της αρκούδας στον Όλυμπο δεν φαίνεται να έχει πια μέλλον καθώς πολύ κοντά στην περιοχή όπου βρέθηκε χθές η νεκρή αρκούδα, εξοντώθηκε πριν μερικούς μήνες με πυροβόλο όπλο και δεύτερη αρκούδα η οποία το 2003, είχε δώσει και τα πρώτα σημεία επανεμφάνισης του είδους στην περιοχή. Μάλιστα οι δράστες του περιστατικού τράβηξαν και σχετικό video που επιδείκνυαν με υπερηφάνεια στα γύρω χωριά! Έτσι, από τις 3 αρκούδες οι οποίες φαίνεται να ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Ολύμπου, οι δύο είναι ήδη νεκρές.

2 σχόλια:

Meropi είπε...

Ήρθα από δω να διαβάσω κάτι για την Κϋπρο, αλλά βλέπω ποστ για την αρκούδα. Δεν πειράζει ενδιαφέρον κι αυτό. Όπου να ναι θα την φάνε και την τρίτη αρκούδα Φλούφλη μου. Δεν θα αργήσουν.
Καλό σου απόγευμα

phlou...flis είπε...

@meropi: υπομονή και τα ...κυπριακά έρχονται

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...