Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Η χαμένη τιμή του πολιτικού κόσμου…

Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών απέρριψε χτες τις αιτήσεις για την άρση της ασυλίας τριών …συναδέλφων τους. Πρόκειται για τους κ. Κ. Κόλλια (κατηγορήθηκε για εμπρησμό από αμέλεια, όταν ως υπάλληλος της ΔΕΗ έλεγξε πλημμελώς ορισμένα καλώδια, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά σε περιοχή της Κορίνθου), Κ. Μαρκόπουλο (για συκοφαντική δυσφήμηση) και Γ. Αμοιρίδη (μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων). Για τον πρώτο, κατά της άρσης τάχθηκαν 183, υπέρ 15, ενώ 4 ψήφισαν «παρών». Υπέρ της άρσης του δεύτερου ουδείς τάχθηκε υπέρ, ένας ψήφισε «παρών» και 201 κατά. Για τον τρίτο, υπέρ ένας, κατά 200 και «ένας «παρών».
Ας θυμηθούμε και την περίπτωση της ανυποταξίας του κ. Κ. Αϊβαλιώτη (του ΛΑΟΣ). Στις 8 Οκτωβρίου, οι συνάδελφοί του βουλευτές, διχάστηκαν με 102–102 ψήφους για το αν θα πρέπει να αρθεί η ασυλία του. Τότε ο βουλευτής δεσμεύτηκε να καταθέσει ένα χαρτί της Εισαγγελίας ότι πλέον δεν διώκεται, αφού κατά κάποιον τρόπο έκανε λίγους μήνες θητείας. Δεν το κατέθεσε, αλλά προχθές 152 βουλευτές έναντι 22 έκριναν πως η σκόπιμη εκ μέρους του βουλευτή απόπειρα αποφυγής να υπηρετήσει τη θητεία του, σχετίζεται προφανώς με την πολιτική του δραστηριότητα παρά την ομόφωνη αντίθετη άποψη της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής, κι έτσι δεν αίρεται η ασυλία του.

Σε μια απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, που αφορούσε τη μήνυση πρώην δικαστή κατά του τέως προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Φ. Κοσίγκα, δέχθηκε ότι η βουλευτική ασυλία δεν μπορεί να εξασφαλίζει γενικώς και αορίστως το ακαταδίωκτο στους βουλευτές από κραυγαλέα αδικήματα που δεν έχουν σχέση με την ουσία της κοινοβουλευτικής τους δράσης. Καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου, αλλά και ολίγοι βουλευτές, επισημαίνουν πως πρέπει να δοθεί τέλος στη σκανδαλώδη πρακτική της ελληνικής Βουλής να αρνείται την άρση ασυλίας βουλευτών ακόμη και όταν αυτοί κατηγορούνται για κραυγαλέα αδικήματα. Αλλά η συντεχνία «Βουλευτές» καλά κρατεί. Ποιος μίλησε για τη χαμένη τιμή του πολιτικού κόσμου;

Η φωτο δανεισμένη από ΕΔΩ

Σχετικά μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...