Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Γιατί όχι και τουρκοκύπριοι στην ευρωβουλή;

Είναι γνωστή και ολοφάνερη η προσπάθεια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για de facto αναγνώριση του διχοτόμησης της Κύπρου. Οι προσπάθειές τους εντείνονται και απλώνονται σε όλους τους τομείς. Στον πολιτικό κυρίως αλλά και σε άλλους, όπως στον αθλητισμό -άπειρες οι προσπάθειές τους για εμφάνιση Τουρκοκυπριακών ομάδων σε διεθνείς αγώνες. Πέραν ορισμένων εξαιρέσεων –από ισλαμικές χώρες- το «αίτημά» τους δεν γίνεται αποδεκτό, κυρίως χάριν των προσπαθειών τόσο της κυπριακής κυβέρνησης όσο και της ελλαδικής –όταν το παίρνουν …χαμπάρι, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις αντίθετες, όπως η επίσκεψη του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον ή η μονομερής επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία.

Τελευταία προσπάθεια του τ/κ ηγέτη κου Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της Τουρκίας είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές. Ο κος Ταλάτ έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, ημερομηνίας 19 Μαρτίου, με την οποίαν ο Τ/κ ηγέτης αξιώνει χωριστή εκλογική διαδικασία για την τ/κ κοινότητα και την εκλογή δύο (2) Τ/κ ευρωβουλευτών από σύνολο 6 που αναλογούν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υποδεικνύει ότι και στην περίπτωση που δεν γίνει κατορθωτή η εκλογή δύο Τ/κ ευρωβουλευτών στην Ευρωβουλή υπό τη νέα της σύνθεση (δηλαδή μετά τον Ιούνιο), τότε οι δύο αυτές έδρες θα πρέπει να μείνουν κενές μέχρι την κατάληψή τους από τους εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας, με τη λύση του Κυπριακού.
Αν και ο πρόεδρος Πέτερινγκ δεν έχει ακόμη απαντήσει στην επιστολή Ταλάτ, γίνεται κατανοητό ότι θα κινηθεί με βάση τη διεθνή νομιμότητα και όσα προβλέπονται στις Συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, όπως έλεγαν κύκλοι της Ευρωβουλής, η Κυπριακή Δημοκρατία, είτε με βάση τη Συνθήκη της Νίκαιας είτε με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, θα εκλέξει 6 ευρωβουλευτές.
Με δυο λόγια, η Ευρωβουλή απορρίπτει το αίτημα των Τ/κ αλλά συντηρεί εναλλακτική εισήγηση, που περιλαμβάνεται στην επιστολή του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προκειμένου να προσκληθούν δύο Τ/κ «βουλευτές» στις εργασίες της Ευρωβουλής με καθεστώς «παρατηρητή» από τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και μέχρι την επίλυση του Κυπριακού.

Θα μπορούσε, κατά την άποψή μου, η κυπριακή κυβέρνηση, από τη δική της πλευρά, να προχωρήσει σε μια προωθημένη κίνηση. Να ψηφίσουν και οι Τουρκοκύπριοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως η κυπριακή κυβέρνηση γνωρίζει ονομαστικά τους έποικους τούρκους που παράνομα κατοικούν στο βόρειο μέρος. Εξάλλου, έχει τους καταλόγους των τ/κ πριν από το ’74 και με βάση αυτούς να καλέσει τους τ/κ να προτείνουν δύο (2) υποψήφιους εξ αυτών και να τους ψηφίσουν στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου. Έτσι, οι έποικοι θα αποκλειστούν, ενδεχομένως δύο (2) τ/κ θα εκλεγούν και θα πάψει να υπάρχει το θέμα της «απομόνωσης" των τ/κ, που τόσο πιπιλίζει η Τουρκία αλλά και πολλά άλλα κράτη, ευρωπαϊκά και μη, ακόμη ακόμη και ανώτατοι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον.
Δε γνωρίζω πόσο εφικτή είναι η πρόταση αυτή, δε γνωρίζω πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία. Απλώς, διαβάζοντας στον κυπριακό Τύπο το σχετικό θέμα της –όπως δείχνουν τα πράγματα- άρνησης της ευρωβουλής στην πρόταση Ταλάτ, αυτόματα μου ήρθε η ιδέα. Πιστεύω δε πως πρέπει να αποστερηθεί η τ/κ πλευρά, η Τουρκιαή και οι σύμμαχοί τους από αυτό το «επιχείρημα», για δήθεν απομόνωση των τ/κ. Γνωρίζω πως ακόμη και ευρωπαϊκά χρήματα μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα. Η φωτογραφία κάτω αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Είναι από την περσινή επίσκεψή μου στην Κύπρο και η φωτογραφία αυτή τραβήχτηκε στη γενέθλια (μου) πόλη Κερύνεια. Είναι μια προσπάθεια διατήρησης της παλιάς πόλης με επισκευές και συντηρήσεις δρόμων και κτιρίων. Φίλος και συμμαθητής μου ο οποίος εργάζεται σε παρόμοια ευρωπαϊκά προγράμματα με διαβεβαίωσε πως αυτή η προσπάθεια έγινε σε συνεργασία και τις δύο κοινότητες και πως μελλοντικά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς.




Καιρός είναι για ευέλικτες και επιθετικές πολιτικές στην εξωτερική πολιτική και να πάψουμε να μεμψιμοιρούμε για ξένους παράγοντες και ξένους δάκτυλους. Αλλά όταν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι …χτενίζονται (ίδε κα Μητσοτάκη-Μπακογιάννη-Κούβελου και ποιος οίδε τι άλλο…) και χτίζουν το προσωπικό τους προφίλ, τι να περιμένει κανείς; Να μας λυπηθούν; (για τον κύπριο ομόλογο της κας Μ-Μ-Κ δεν γνωρίζω κάτι, οπότε δεν κάνω καμιά αναφορά). Αντ' αυτών ...η Ομογένεια, η οποία πέτυχε, μετά από κινητοποιήσεις, προσωρινή ματαίωση (απλώς) της συνάντησης Ταλάτ με την Κλίντον. Όποιος παρακολουθεί τις ανταποκρίσεις του Μ. Ιγνατίου έχει εξηγήσεις για την αμερικανική συμπεριφορά. Με την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου, τίποτε δεν φαίνεται ν’ αλλάζει στις φιλοτουρκικές μεθοδεύσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου βάλλονται από παντού: Από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από διπλωμάτες των αμερικανικών πρεσβειών στην Αθήνα, την Άγκυρα και τη Λευκωσία, από «αναλυτές» ινστιτούτο και υπηρεσιών, από «εκθέσεις» τοπικών «Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων» (που από την αλλοδαπή κατευθύνονται και χρηματοδοτούνται) κ.λ.π. Έναντι αυτών των μεθοδεύσεων, απλώς αποκρούει η Ομογένεια!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλή πρόταση, θα σε ακούσουν;
Να ποσθέσω ότι δεν είναι ανάγκη να ψηφίσουν ξεχωριστά, απλά να υπάρχει ποσόστοση στους συνδιασμούς της Κυπριακής δημοκρατίας

Phivos Nicolaides είπε...

Ως πρόταση ακούγεται ωραία και έχει συζητηθεί εδώ στην Κύπρο. Όμως, είναι απλώς ανέφικτη στην πράξη...

Meropi είπε...

Πολύ ωραία η πρόταση σου Φλούφλη μου. Είναι πολύ δύσκολη όμως η κατάρτιση εκλογικών καταλόγων. Η βόρεια Κύπρος έχει κατακλυστεί από Έποικους, πολλοί από τους οποίους έχουν κάνει οικογένειες με ντόπιους Τ/Κύπριους. Και όσο αργεί η λύση, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

phlou...flis είπε...

@ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΥΜΟΥΝΙ: είθε


@Phive: ομολογώ πως δεν το εγνώριζα


@meropi: αμα θέλουν βρίκουν λύση. Θέλουν;

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...