Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Το Πολυτεχνείο του 1973: Αναρχικές Απόψεις...

Εδώ Πολυτεχνείο, εκεί Πολυτεχνείο, πού ειναι το Πολυτεχνείο;… Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται, ο αγώνας τώρα συνεχίζεται, ο αγώνας πότε θα δικαιωθεί;Άκουσα, Διάβασα και Eίδα μέχρι σήμερα ιστορίες για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ένα σωρό. Διάβασα για ήρωες και αντιήρωες, για εκφωνητές και απλούς μαχητές, γι αυτούς που εξαργύρωσαν τη συμμετοχή -ή «συμμετοχή»- τους στην εξέγερση αλλά και για τους άλλους που αποφάσισαν την αφάνεια, γι αυτούς που γλύτωσαν αλλά και κείνους που δολοφονήθηκαν, γι αυτούς που το τίμησαν αλλά και τους άλλους που προσπάθησαν να το αμαυρώσουν, για τη γενιά του Πολυτεχνείου αλλά και τα golden boys της γενιάς εκείνης, γι αυτούς που διεκδικούν …φυλάσσοντας τη ματωμένη σημαία αλλά και για κείνους που το καπηλεύονται.. Και τι δε διάβασα. … Ακόμα και εξομολόγηση σοκ από τον οδηγό του μοιραίου άρματος (κλικ) διάβασα αλλά και συνεντεύξεις από τους πρωταίτιους της χούντας.
Με δυο λόγια, Διάβασα, Άκουσα και Είδα από τους Εντός, τους Εκτός αλλά και από τους …Εντός Εκτός Κι Επί Τ’ Αυτά. Σήμερα αποφάσισα να διαβάσω και τους …Εντός Εναλλάξ. Γνωρίζω εκ των προτέρων πως κάποιοι θα ενοχληθούν. Γνωρίζω επίσης πως υπάρχουν πιο ειδικοί, περισσότερο ενημερωμένοι, πιο αρμόδιοι αλλά και πιο …άσχετοι από μένα για να αναφερθούν στο θέμα Πολυτεχνείο 1973. Φέτος θα παραπέμψω στο ιστολόγιο ANARCHY PRESS, εκεί όπου κατατίθενται "Αναρχικές Απόψεις, Ειδήσεις και Σχόλια", σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του. Μπορεί να συμφωνώ μαζί τους, μπορεί να διαφωνώ κάθετα και οριζόντια, αλλά θα μάχομαι για το δικαίωμα τους να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

Σ’ αυτό το ιστολόγιο διάβασα, δύο αναρτήσεις με τίτλο: Ποια γεγονότα οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973 (Μέρος Α’) -που δημοσιεύτηκε την 8η Νοεμβρίου, 2009 στις 20:39- καθώς και το Μέρος Β’ -που δημοσιεύτηκε την 9η Νοεμβρίου, 2009 στις 17:24. Υπάρχει και η σχετική σημείωση πως: "Το Α΄ καθώς και το Β΄ μέρος του άρθρου 'Ποια γεγονότα οδήγησαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου του 1973' έχει δημοσιευθεί στη ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φύλλο 8, Νοέμβριος 2002".
«Το κείμενο που ακολουθεί είναι μια περιεκτική παρουσίαση των γεγονότων (από έναν που συμπεριλαμβάνεται στους 300 προβοκάτορες σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ) και φτάνει μέχρι το δημοψήφισμα που προκήρυξε το καθεστώς, που επικράτησε μετά την 21η Απριλίου 1967», λέει ο συντάκτης του. Το διάβασα, ομολογώ με μια προκατάληψη –τι γυρεύω εγώ σ’ ένα …αναρχικό blog, αναρωτήθηκα- αλλά ολοκλήρωσα την ανάγνωση του μεγάλου σε μέγεθος κειμένου. Τι να πω γι αυτά που διάβασα; Να πω πως με έπεισε, να πω πως μου διαστρέβλωσε την πραγματικότητα -τουλάχιστον αυτήν που γνώριζα-, να πω πως μου αποκάλυψε την αλήθεια -αυτήν που δε γνώριζα-, να πω πως μου συμπλήρωσε το πάζλ; Ότι και να σας πω, είναι καθαρά υποκειμενικό. Γι αυτό, σας αφήνω να το μελετήσετε και να αναρωτηθείτε κι εσείς, όπως κι εγώ, ή να βρείτε εσείς τις απαντήσεις στα ερωτήματά.


Διάβασα επίσης στο tvxs πως τη Δευτέρα 9/11, ο Στέλιος Κούλογλου παρουσίασε το καινούριο ντοκιμαντέρ του TVXS με θέμα «Η Αληθινή Ιστορία της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου» που περιλαμβάνει έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό, μαρτυρίες στελεχών του φοιτητικού κινήματος, μελών παράνομων οργανώσεων, Πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών αλλά και ανθρώπων που υπηρέτησαν το καθεστώς των συνταγματαρχών. Ελπίζω να το πήρατε είδηση και να ήσασταν παρόντες/παρούσες.
Την πρώτη ανάρτηση, το πρώτο μέρος, θα τη βρείτε αν πατήσετε ένα κλικ ΕΔΩ ή ΕΔΩ και τη δεύτερη με ένα άλλο κλικ ΕΔΩ ή ΕΔΩ. Καλή ανάγνωση.



Από το Τύπο της εποχής (τις οποίες ψάρεψα στο διαδίκτυο)




Δυο γελοιογραφίες που θα μπορούσαν να ...χρωματίσουν τις δύο αναρτήσεις


8 σχόλια:

akrat είπε...

η μυθοποίησις των αριστερών ΤΥΜΒΟΡΥΧΩΝ αποκρύπτει την εναντίωσή τους το 1973... γι αυτό το κάνουν ΙΕΡΟ ΑΦΤΑΣΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΑΠΑΡΑΜΥΛΟ... για να μην τολμήσει κανείς να μάθει την αλήθεια...
σαν 50,000 άνθρωποι να φωνάζουν όλη μέρα και όλη νύχτα...
ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ...
ΦΕΡΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ
ΦΕΡΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ...

καλά έκανες και διάβασες...
η αλήθεια είναι στην ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΝΟΥΜΕΡΟ 8 ... 300 ακροαριστεροί έκαναν το πολυτεχνείο... με μια κομπίνα φοβερή ΄στην νομική...
έσπειραν στην συνέλευση της νομικής την ΨΕΥΤΙΚΗ ενημέρωση ότι χτυπάει η αστυνομία στο πολυτεχνείο... στις 14-11-1973... γιατί αυτό?
γιατί η άκρα αριστερά στο πολυτεχνείο θα ήταν ενωμένη και δυνατή.. ενώ σε κάθε σχολή στις συνελεύσεις ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΗ .... εκεί κυριαρχούσαν το ΚΚΕ και κυρίως το ΚΚΕεσ... και μετά το ΠΑΚ...
οπότε στο Πολυτεχνείο το κατάφεραν...

Ἅ λ ς είπε...

Στο Πολυτεχνειο αγωνιστικαν νεοι με ιδεολογιες συντηριτικες εως και αναρχικες...
διαβαζω -τυχεως μεσω ιντερνετ- στο βιβλιο:" αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται, δεν εξαγοράζονται, δεν δικαιώθηκαν"
Οποτε κανεις δεν πρεπει να διεκδικει τη δοξα του μεγαλου αυτου κατορθωματος!!

Τα φιλια μου!

KitsosMitsos είπε...

Να διαβάζουμε για να μαθαίνουμε το κατιτίς παραπάνω!

Yannis Kapnidis είπε...

Έχω κουραστεί κάθε χρόνο να ακούω κι εγώ όλο και περισσότερους ανθρώπους να δηλώνουν ό,τι τους κατέβει γι'αυτή την επέτειο. Κάθε χρόνο τα ίδια!!!

Για μένα το Πολυτεχνείο έχει γίνει σύμβολο και αποτελεί οδηγό στη ζωή μου γα την ελέυθερη έκφραση, την αναζήτηση της παιδείας και την αντίσταση σε κάθε μορφής απολυταρχία. Οι ιδέες των αγωνιστών του ήταν εκείνες που με έκαναν για παράδειγμα να πετάξω κυριολεκτικά στα σκουπίδια τη συσκευή της τηλεόρασης: εκείνοι με έκαναν να πιστέψω ότι οι χουντικοί, όποια μορφή κι αν παίρνουν ανά τους αιώνες, ή πρέπει να πηγαίνουν στη φυλακή, ή στα σκουπίδια!

Ευτυχώς πάντως που πέρασαν πολλά χρόνια από το 1821, γιατί σε λίγο θα είχαμε πολιτικούς και διασήμους να δηλώνουν ότι οι ίδιοι σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης!

phlou...flis είπε...

@akrat: κρατώ τις παρατηρήσεις σου. Αξίζουν για την πλήρη ενημέρωση

@EiRiNi: έτσι πρέπει. Αλλά..

phlou...flis είπε...

@Kitso: και να συγκρίνουμε...

@Hellenic Potion: δίκιο έχεις

habilis είπε...

Προ Νομικής η πρώτη αντιδηκτατορική κίνηση έγινε στην Αν. Εμπορική .
Η ΑΝΤΙΕΦΕΕ προσπαθούσε να συντονίσει, Ρηγάδες , Κνίτες ,Αασπίτες , Πιπισιπίδες , αναρχοαυτόνομους , ξέμπαρκους μαθητές , αρκετούς του ΠΑΚ του Ανδρέα ,ολίγους χαφιέδες κλπ.
Το πολυτεχνείο στην πράξη δεν έριξε τη χούντα μάλλον βοήθησε να αλλάξει προς το χειρότερο (Ιωαννίδης-Σαμψών τραγωδία της Κύπρου). Το πολυτεχνείο έσωσε την τιμή των Ελλήνων που επι 7 χρόνια είχαν λουφάξει.

phlou...flis είπε...

@habilis: το προ-παρασκήνιο δεν το γνωρίζω.
Όσον αφορά το δεύτερο σχόλιό σου, συμφωνών απόλυτα

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...

Τούτη η δίψα δε σβήνει τούτη η μάχη δε παύει...